It’s time to play the music! Nu de Muppet-franchise nieuw leven is ingeblazen dankzij de Disney-film en pluchen handpoppen, is er voor het eerst in lange tijd weer muziek van Kermit en zijn vrienden verkrijgbaar.

De nieuwe film mikt op een breed publiek. KIds van nu moeten het leuk vinden, maar tegelijkertijd leunt de muppetfilm hevig op het sentiment. Dertigplussers zullen immers alle karakters en hun streken nog herkennen. Bovendien zitten er volop verwijzingen naar het illustere verleden van The Muppets in dit verhaal voor oude fans.

Ook met de soundtrack mikken de makers op een groep die enige voorkennis van de poppen van Jim Henson heeft. Zo start het album met het openingsliedje van The Muppet Show, terwijl ook beroemde muppethits als Mahna Mahna (geschreven voor een Zweedse pornofilm) en Kermits sentimentele Rainbow Connection terugkeren.

Los van de twee andere, veel voor soundtracks gebruikte popnummers Me And Julio Down By The Schoolyard (Paul Simon) en We Built This City (Starship), bevat dit album grotendeels nieuwe liedjes die passen in de Henson-traditie. Leuker echter zijn de typische muppetpersiflages van hits van Nirvana en Cee Lo Green.

Stemmen

Wie The Muppet Show nog van vroeger kent, zal wellicht even moeten wennen aan de nieuwe stemmen. Eric Jacobson, Steve Whitmire en Bill Barretta zijn weliswaar reeds jarenlang de voornaamste stemgevers van Fozzy, Miss Piggy en Kermit, maar wie de stemmen van Frank Oz en Jim Henson in het hoofd geprent heeft, hoort snel het verschil.

Dit soundtrackalbum is vooral leuk als je de film al gezien hebt, zodat je de meest ontroerende en grappigste momenten nogmaals kunt beleven. Gastbijdrages van onder meer Joanna Newsom en Feist zijn te bescheiden om popliefhebbers tevreden te stellen, maar voor fans is dit "the most sensational, inspirational, celebrational, muppetational" soundtrack in tijden.