Nog geen negen maanden geleden deed The Men met Leave Home menig punkliefhebber de mond openvallen. Bruut, hard, maar doorspekt met psychedelische invloeden. De kans is groot dat de mond verder openvalt bij Open Your Heart.

Het derde album van het kwartet uit New York in even zoveel jaar is namelijk minstens zo goed als dat deze anders dan de voorganger is. Was deze grimmig en zwaar, Open Your Heart is zonnig, warm en open. Nog steeds geënt op punk laat The Men hier meer de invloeden van Sonic Youth, Sebadoh en Dinsoraur Jr. gelden.

Noisie indiepunk die in geluid en positiviteit floreren. Met openers Turn It Around en Animal denk je nog even in een klassieke punkrockshow terecht te zijn gekomen, ergens eind jaren zeventig. Prachtmateriaal voor een zwetende moshpit en om met gebalde vuist in de lucht mee te schreeuwen.

Maar bij Country Song, het derde nummer op deze langspeler, laat The Men direct horen meer te willen dan raggen in kapotte spijkerbroeken. Over een countrythema bouwt het viertal een zes minuten durende slepende geluidsmuur die verwijst naar Sonic Youth ten tijde van Washing Machine.

Vermengen

Om vervolgens vloeiend over te lopen in Oscillation, nog steeds in dezelfde sfeer, maar al snel ontbrandend in een uptempo combinatie van punk, noise- en postrock. Wat The Men hier dan ook knap doet is het vermengen van verschillende punk, hardcore en noiserock incarnaties tot een herkenbaar maar eigen geluid.

Shoegaze-associaties zijn te maken, wave, postpunk en allerlei andere genres waarin de gitaren piepen en scheuren. Daardoor is de band eigenlijk nergens echt mee te vergelijken. Behalve dan de tijdsgenoot Cloud Nothings, die op het laatste album – Attack On Memory – dezelfde tactiek hanteert; alle fijne indiepunk en aanverwanten in de blender en spelen maar.