Toen we kennis met ze maakten, leken het zulke frisse en vrolijke stuiterballen. Vier jaar verder is het tweetal zijn onschuld verloren en horen we diepere, donkere lagen in het werk van The Ting Tings.

Debuutalbum We Started Nothing van het Britse popduo The Ting Tings verscheen in 2008. De band, bestaande uit Jules De Martino en Katie White, had in 2010 al een album zo goed als voltooid. Echter, toen de twee de studio uitkwamen, vonden ze dat de nummers die ze gemaakt hadden teveel leken op wat er op de radio gedraaid werd.

Dat verklaart grotendeels waarom Sounds From Nowheresville net even iets anders klinkt dan zijn voorganger. Nog steeds slaagt The Ting Tings erin om een album te maken dat bijna louter uit potentiële hits bestaat, maar meer dan op We Started Nothing hebben de liedjes vlijmscherpe randjes.

Zo lijkt het alsof het tweetal Coldplay naar de kroon wil steken met de epische albumopener Silence. Op Give It Back komt er ineens een bak gitaren voorbij die absent was op Shut Up And Let Me Go en That’s Not My Name. De meer hiphopgeoriënteerde songs Hit Me Down Sonny en Guggenheim zijn absolute hits.

Atypisch

Maar het duo blijkt tot meer in staat dan enkel dansbare popliedjes produceren. Day To Day is een ontzettend brave popballad, terwijl Help een reprise lijkt van Silence. Slotstuk In Your Life is een somber, hartverscheurend afscheidslied en op elk vlak atypisch voor wat we van The Ting Tings gewend zijn.

Fans van het eerste album hoeven niet te vrezen dat De Martino en White ineens een compleet andere weg zijn ingeslagen, want Hang It Up, One By One en Soul Killing passen perfect in het vertrouwde Ting Tings-stramien. De ongecompliceerde springerigheid is daarentegen bijna volledig verdwenen.