Dat je in dit moderne communicatietijdperk niet eens in hetzelfde werelddeel hoeft te verkeren om samen een album op te nemen, bewijzen Amerikaan AM en Engelsman Shawn Lee op Celestial Electric.

Toen singer-songwriter AM producer/multi-instrumentalist Shawn Lee's Music & Rhythm-album op de radio in Amerika hoorde, nam hij contact op met de Engelsman en al snel ontstond er een vriendschap die resulteerde in dit album waarvoor ieder zijn partijen respectievelijk in Los Angeles en Londen opgenomen heeft.

Beide heren delen een voorliefde voor groovende jaren zestig- en zeventig-soundtracks, die op Celestial Electric duidelijk terug te horen is. Bezwerende drumritmes worden gecombineerd met dunne synths en gitaren. Daarover zingt AM met zijn ontspannen, ietwat afstandelijke stem.

Het resultaat heeft een onvervalst warme vintage klank. Je zou je kunnen voorstellen dat Air's klassieke album Moon Safari precies zo geklonken had als Air – met wie AM bovendien onlangs getourd heeft – dit album in de jaren zeventig had opgenomen.

Radiohits

Maar in tegenstelling tot Moon Safari bevat Celestial Electric geen echte potentiële radiohits. Er is op zich weinig mis met de songwritingkwaliteiten van de beide heren, maar toch springt er geen enkele song duidelijk uit.

Wat het album daarmee vooral is, is een ontspannen, buitengewoon knap geproduceerd geheel. Prettig voor een rustige zondagmiddag, maar wel net spannend genoeg om het lot van achtergrondmuziek te ontsnappen. Dat deze samenwerking meer van dit soort moois op mag leveren.
 

Luister dit album op Spotify