Met zijn avant-gardistische synthpop en een flamboyante frontman is de Amerikaanse band Xiu Xiu in zijn tienjarige bestaan uitgegroeid tot een onvervalste cultband. Always is studioalbum nummer acht.

Xiu Xiu (klinkt als 'Sjoe Sjoe') wordt geleid door singer-songwriter Jamie Stewart, wiens stem klinkt als een combinatie van Joy Divisions Ian Curtis en Antony Hegarty van Antony and The Johnsons. Geen gemakkelijke kost dus.

Tel daarbij op dat Xiu Xiu zich muzikaal bedient van een nogal eclectische, haast kakofonisch stijl en je hebt een band die de mainstream radio nooit zal bereiken en zelfs voor de gemiddelde indieliefhebber moeilijk te slikken zou kunnen zijn.

Bovendien gaan Stewarts songs louter over (met name voor thuisland Amerika) moeilijke onderwerpen als abortus, de oorlog in Afghanistan en incest. Kortom, Xiu Xiu heeft een duidelijke eigen geluid. Helaas komen al deze elementen haast nergens op Always samen tot een echt goed geheel.

Onsamenhangend

De meeste liedjes klinken rommelig en onsamenhangend. Maar al te vaak lijkt de zang los te staan van het percussieve muzikale tapijt dat de rest van de band neerlegt. Maar als op songs als Honey Suckle, The Oldness en Smear The Queen de stukjes op zijn plaats vallen, hoor je wat de band bedoelde te doen en dat is buitengewoon boeiend.

Toch bekruipt je constant het gevoel dat Xiu Xiu hier kunstzinnig probeert te doen om het kunstzinnige. De muzikanten lijken meer met ratio te spelen dan met gevoel, terwijl Stewart ogenschijnlijk zijn emoties de vrije loop laat. En die kloof lijkt op Always niet altijd te overbruggen.
 

Luister dit album op Spotify