Nederlands hardrockinstituut Vengeance heeft in zijn lange carrière heel wat stormen doorstaan, met begin vorig jaar nog een trieste slag door het plotselinge overlijden van oudgediende Jan Somers. Frontman Goewie houdt het schip echter sterk op koers.

Op Crystal Eye krijgt hij hulp van een internationaal gezelschap, bestaande uit illustere drummer Chris Slade, gitarist Keri Kelli en bassist Chris Glen, die hij allen kent van de AC/DC-coverband Chris Slade Steel Circle. In nummers als Bad To The Bone en Desperate Women hoor je die achtergrond ook onmiskenbaar terug.

De lijn van grensoverschrijdende samenwerking wordt voortgezet in de composities, waaraan vele (voornamelijk Duitse) vrienden en bekenden hebben meegeschreven. De voor deze band kenmerkende vrolijke dwaasheid sijpelt echter nog ruimschoots door in stukken als Barbeque, Shock Me Now en Five Knuckle Shuffle.

Na het door de ex-zanger van Black Sabbath Tony Martin geschreven, vlotte Whole Lot Of Metal, verandert het album echter van toon. Met Promise Me neemt Goewie zowaar overtuigend de rol van kwelende balladezanger op zich, een opvallend contrast met zijn gebruikelijke uitgelaten kreten.

Fantasierijk

Het daaropvolgende titelnummer is een episch en fantasierijk pareltje, dat duidelijk het stempel draagt van schrijver (en tevens Vengeance-alumnus) Arjen Lucassen (Ayreon). Met Missing en Jan’s End Piece, waarin de laatste gitaarsolo’s van Somers senior zijn vereeuwigd, sluit dit album op een ontroerende noot af.

Alles bij elkaar genomen een krachtige en onverwacht diverse schijf, die laat horen dat Goewie nog steeds een meeslepende rockzanger is en dat Vengeance blijft meetellen in de muziekwereld. Somers kan met welgevallen naar beneden blikken.