Er moet wel iets heel geks gebeuren wil Peter Broderick aan het eind van 2012 niet de artiest zijn die de bokaal voor meest absurde albumnaam binnenhalen. http://www.itstartshear.com, een website als titel.

En die website is er ook echt. De in Berlijn residerende Amerikaan heeft een internetalbum gemaakt. Alle artwork van de cd, alle nummers en de eventuele linernotes zijn te vinden onder de url. Dit omdat je anders als je de plaat al dan niet legaal downloadt, je deze informatie allemaal moet missen.

Bovendien is er de ruimte om je eigen commentaren, beelden of films toe te voegen, wat dit ook meteen een interactief album maakt. Een innovatief initiatief dat de veelzijdigheid van Peter Broderick onderstreept.

In de goede tien releases sinds zijn debuut in 2007 heeft de multi-instrumentalist zich al laten zien als folk-, pop-, drone-, ambient- en neo-klassiek artiest. Dit in instrumentale stukken, soundtracks en verschillende samenwerkingen met onder andere Nils Frahm en Olufar Arnalds. Hier komen al deze gezichten samen.

Cinematografisch

Folk in het kleine Trespassing en zijn popkant in It Starts Hear, waar hij zich een weg zoekt tussen David Bowie en Brian Eno. Terwijl hij in Asleep weer zijn neo-klassieke zijde aanhaalt, om vervolgens uit te monden in cinematografische postrock.

En dat is wat dit album een sterke en brede introductie maakt op het werk van Broderick, waarbij geen van de jassen die Broderick op http://www.itstarthear.com draagt hem niet lijken te passen. Of hij nu iets klein of groots opwerpt, elk aanslag is geslaagd.