Pre-Language is het derde album van Disappears in net iets meer dan twee jaar. En net als op de voorgangers Lux en Guider wordt hier teruggegrepen op krautrock, postpunk en garagerock, samengekneed tot een sexy en zwetend geheel.

Daar waar op Guider de nadruk in het geluid erg lag op de krautrock, heeft op Pre-Language de garagerock meer de overhand gekregen. Hoewel er in de potten en pannen nog steeds wordt gezocht naar het geluid van een locomotief, neemt Sonic Youth-drummer Steve Shelley afstand van het mechanische.

Daardoor krijgt Disappears een warmere en verleidelijkere ziel dan op de voorganger. Met meer funky baslijnen, speelse afwisselingen in de ritmiek en onverwachte gitaarerupties binnen een nog steeds repetitief geheel, bedwelmt het kwartet de luisteraar met muziek die door lust lijkt te zijn geschreven.

Een ruig verlangen druipt van de feedbackende en verscheurde gitaren, terwijl Brian Case – ingepakt door echo en tapeloop – zijn basale tekstherhalingen er overheen werpt. Het doet er niet toe wat hij zingt, hij is als een sjamaan die in het holst van de nacht oproept de heupen in een obscene beweging te gooien.

Seks

Pre-Language is de seks uit Sex, Drugs And Rock ‘N’ Roll in uitvoering. De ideale muzikale ondersteuning voor een paringsritueel, waarbij het mannetje en het vrouwtje 36 minuten tegen elkaar staan op te rijden of uitdagend om elkander heen draaien.

Soms met de lawaaierige gitaarmuren van Sonic Youth, meestal met de drang voorwaarts van NEU! en altijd vol overtuiging. Een grote stap voorwaarts na het al bedwelmdende Guider.