Zo labiel als Sinéad O’Connor de laatste tijden in haar sociale leven overkwam, deed het ergste vrezen; de altijd al expressieve Ier is de weg geheel kwijt.

Hoe tumultueus haar privéleven echter ook moge zijn, muzikaal bereikt zij echter een nieuwe en onverwacht hoogtepunt. Het is immers alweer bijna een kwart eeuw geleden dat O’Connor met The Lion And The Cobra of I Do Not Want What I Have Not werkelijk wist te verrassen.

How About I Be Me (And You Be You)? trekt in ieder geval de aandacht van haar persoonlijke leven weer weg naar waar het allemaal om zou moeten draaien; muziek. Van de tien nummers op het negende album zijn er negen van de hand van O’Connor zelf, de uitzondering Queen Of Denmark van John Grant.

De plaat opent opvallend maar bedrieglijk vrolijk met 4th And Vine, waar zomerse ritmes worden afgewisseld met afrorockgitaarriffjes. Tranen zijn echter nooit ver weg bij O’Connor, die vervolgens in Reason With Me de wereld beschouwt uit de ogen van de junk. De Ierse opstoom en in vorm.

Bezwerend

Begeesterend zingt zij in Take Off Your Shoes, zoals alleen zij dat met haar scherpe stem kan. Overtuigend, ook door de muzikale ondersteuning en de productie. Het muzikale kader gebouwd door John Reynolds – haar eerste man, maar hier vooral haar producer – legt een duister, ingetogen en bezwerend frame rond haar stem.

Een plaat die de Ierse in de glorie van haar doen toont. Krijgshaftig, alles behalve labiel (de teksten buiten beschouwing latend; "I bleed the blood of Jesus Christ over you"), vol zelfovertuiging en overtuigend naar de luisteraar. Nu hopen dat ze nog enkel hiermee het nieuws in komt.