In maart is het vijftig jaar geleden dat het debuutalbum van Bob Dylan verscheen. Het compilatiealbum Chimes Of Freedom: The Songs Of Bob Dylan markeert dit bijzondere jubileum van het inspirerende icoon.

Het album is tevens een eerbetoon aan het werk van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Het is echter niet de eerste keer dat artiesten zich achter Amnesty International scharen. In 1988 ondernamen Peter Gabriel, Sting, Bruce Springsteen en Tracy Chapman zelfs een tournee voor deze organisatie.

Liveopnames van Springsteen uit die tournee verschenen op een EP, eveneens met de titel Chimes Of Freedom. The Boss is overigens een van de grote afwezigen op dit album met ruim zeventig artiesten. Prominente namen op dit verzamelalbum zijn Patti Smith, Mark Knopfler, Lenny Kravitz, Bryan Ferry, Adele en Jackson Browne.

Behalve de voor de hand liggende namen, duiken er ook artiesten op die je niet meteen in verband brengt met Dylan. Dit levert een aantal verrassend goede coverversies op, waaronder van The Gaslight Anthem, Mariachi El Bronx en Sinéad O’Connor. Zelfs de covers door Miley Cyrus en Ke$ha pakken wonderwel uit.

Achterwege

Gezien de hoeveelheid covers (waarvan de meerderheid overigens speciaal voor dit album is opgenomen) ontkom je er echter niet aan dat er ook uitvoeringen van Dylan-songs op staan die beter achterwege hadden kunnen blijven. Op de bijdrages van bijvoorbeeld Natasha Bedingfield en K’naan zit werkelijk niemand te wachten.

Op de hele linie is Chimes Of Freedom: The Songs Of Bob Dylan daarentegen een waardige hommage aan één van de belangrijkste figuren uit de popmuziek. Fans zullen het nut van dit coveralbum wellicht betwisten, maar het is prettig deze liedjes eens te horen door uitstekende vocalisten als Seal, Carly Simon en Mick Hucknall.