Rappers eigenen zich dolgraag eigenschappen toe; de meeste komen niet verder dan grootspraak over hun status, impact en geld. Hiphopformatie Kapabel hoeft niet op te scheppen, zij leveren simpelweg het bewijs.

Met het album De Avonduren maakt Kytopia, het creatieve nest van trompettist Colin Benders, opnieuw naam als één van de meest vooruitstrevende muziekleveranciers van Nederland. En dat geldt niet alleen voor het genre hiphop. In tegenstelling tot soortgenoten heeft het geluid uit dit specifieke broeinest iets speciaals.

De vier bandleden, allen komende uit Kyteman’s Hiphop Orchestra, geven het album een rijke muzikale invulling vol diepere lagen, speelsheid en verbeelding. Utrechtse MC Kapabel breidt deze al ruimschots indrukwekkende basis uit met originele teksten, die niet alleen weten te amuseren, maar vaak ook nog eens weten te raken.

Het concept rond De Avonduren is opgebouwd uit sprookjesachtige vertellingen tegen een jazzy achtergrond. Nou klinkt dat voor hiphopbegrippen niet al te ver gezocht, gezien ‘storytelling’ de basis vormt waarop de kunstvorm is gesticht. Wat Kapabel echter onderscheidt van de rest is de onbegrensde fantasie.

Avontuur

De heren van Kapabel nemen de luisteraar gedurende twaalf nummers mee naar een andere realiteit; eentje die soms even somber en hard is als de echte (Vier Geruchten, Dood), maar ook regelmatig verlangt dat de luisteraar zich openstelt voor een avontuur (Lilisam, Koning Kater).

De Avonduren is een plaat waar vindingrijkheid en kunde samenkomen tot een magistraal geheel. Een plaat die het verdient ver buiten de Nederlandse grenzen aanzien te genieten. Of het de Nederlandstalige plaat van 2012 wordt moet nog blijken; de nominatie voor deze race is bij deze in ieder geval binnen.