Wie opgroeide in het internettijdperk weet misschien niet wat een B-kant is. Pet Shop Boys-zanger Neil Tennant noemt het compilatiealbum Format dan ook "een aaneenschakeling van vijftien jaar aan veranderingen in de muziekindustrie".

Het leuke van B-kantjes is dat ze een alternatieve (hit)historie weergeven van een artiest of groep en veelal muzikale keuzes blootleggen die anders onderbelicht zouden blijven. Zoals Neil Tennant het zelf zegt in het boekje bij Format: "Omdat niemand in de muziekindustrie er aandacht aan besteedt, kun je erop zetten wat je wilt."

In feite is verzamelaar Format een vervolg op Alternative uit 1995, een dubbelalbum dat alle B-kantjes van Pet Shop Boys tot dan toe samenvatte. Op de Further Listening-heruitgaves van alle Pet Shop Boys-albums tot en met Bilingual (1996) werden deze B-kantjes hergebruikt, aangevuld met remixen en bonusmateriaal.

Latere B-kantjes verschenen hooguit op een speciale uitvoering van een album, maar Format verzamelt het merendeel van de weesliedjes uit de periode 1996 tot en met 2009 nu op twee cd’s. Tweederde van het eerste schijfje (met uitzondering van de demo Confidential) verscheen reeds op de Further Listening-editie van Bilingual.

Onwennig

De B-kantjes van het wat halfslachtige Bilingual (los van enkele zeer geslaagde singles) zijn duidelijk minder gangbaar dan het gros van de albumtracks. Tennant en Lowe wagen zich aan rockmuziek (The Truck-Driver And His Mate) en drum-‘n’-bass (Betrayed, Disco Potential), maar het voelt onwennig aan naast de housenummers.

De singles van het album Nightlife uit 1999 waren erg popgeoriënteerd, hoewel de B-kantjes Casting A Shadow en Lies teruggrijpen op de technonummers die Pet Shop Boys aan het begin van dat decennium maakte. The Ghost Of Myself is daarentegen bijna één-op-één gejat van de Britney Spears-debuutsingle … Baby, One More Time.

Interessanter

Bijna een kwart van de B-kantjes op Format zijn verschenen ten tijde van het wat tegenvallende album Release. Het materiaal dat er indertijd op single verscheen, was echter veel interessanter. Between Two Islands, Nightlife, Searching For The Face Of Jesus en Friendly Fire zijn allen beter dan de oorspronkelijke singles.

Op de albums Fundamental en Yes waren Tennant en Lowe in topvorm, dat zich uitte in sterkere singles, alsmede uitstekend restmateriaal als The Resurrectionist, Blue On Blue, Bright Young Things en After The Event. Ook de remake van het voor Dusty Springfield geschreven In Private, als duet met Elton John, is een waardevolle toevoeging.

Plank

De B-kantjes zijn allen in chronologische volgorde van verschijning toegevoegd, hoewel daarbij in acht moet worden genomen dat sommige nummers al ouder zijn omdat ze op de plank zijn blijven liggen (Confidential, Nightlife) en soms ook al eerder op andere uitgaves opdoken (I Didn’t Get Where I Am Today, Screaming).

Is Format dan compleet? Nee, want er ontbreken nogal wat nummers: Positive Role Model, Sail Away, Fugitive, Viva La Vida, A Powerful Friend, Glad All Over, I Cried For Us, Je T’aime… Mon Non Plus en liveversies van oude Pet Shop Boys-hits als Being Boring, Love Comes Quickly en West End Girls.

Debuteren

Een ander gemis zijn enkele van de vele remixen die er door de jaren heen van Pet Shop Boys-nummers zijn gemaakt en slechts sporadisch zijn verzameld (de Disco-serie). Wel debuteren er een aantal nummers van het Britse duo op compact disc met deze release, waaronder Blue On Blue, We’re All Criminals Now en No Time For Tears.

Los van bovengenoemde tekortkomingen, is Format met 38 nummers in een stijlvolle verpakking desondanks een must voor eenieder die de muziek van Pet Shop Boys kan waarderen. Format is een waardig vervolg op Alternative en tezamen vormen ze een mooie aanvulling op de studioalbums en verzamelalbums als PopArt en Ultimate.