In 2011 was het alweer veertig jaar geleden dat The Doors-zanger Jim Morrison overleed, één van de meest enigmatische frontmannen die een rockband ooit gekend heeft. Het meesterwerk L.A. Woman is heruit met bonusmateriaal.

In meerdere opzichten is L.A. Woman een bijzonder album. Uiteraard omdat dit het laatste album was van The Doors met Jim Morrison (het postuum uitgebrachte An American Prayer uit 1978 niet meegerekend), maar ook omdat voormalig producer Paul A. Rothchild na vijf albums opstapte. Bruce Botnick nam zijn plek in.

Op voorganger Morrison Hotel uit 1970 had de band besloten te breken met de excessieve psychedelische rock van The Soft Parade, dat een jaar daarvoor verscheen. Morrison Hotel was een uitgesproken bluesrockplaat en die lijn werd voorgezet op L.A. Woman, zij het met de inventiviteit van het debuutalbum uit 1967.

L.A. Woman kreeg uiteindelijk ook dezelfde waardering als dat naamloze debuut en bevat, naast het titelnummer, twee van de bekendste en beste liedjes uit de catalogus van The Doors; Love Her Madly en Riders On The Storm. Jim Morrison overleed dik twee maanden nadat L.A. Woman in de platenzaken verscheen.

Passioneel

Ruim veertig jaar later klinkt L.A. Woman nog altijd onverwoestbaar. De oerkreten van Morrison zijn onverminderd passioneel, het toetsenspel van Ray Manzarek is nog immer puntig en het bluesy gitaarwerk van Robby Krieger is absoluut tijdloos. De partijen van sessiemuzikanten Jerry Scheff en Marc Benno complementeren het totaalgeluid.

Het gemis van de twee bonustracks Orange County Suite en (You Need Meat) Don’t Go No Further wordt gecompenseerd door een bonus-cd, met daarop zeven alternatieve opnames van de bekende albumtracks, plus de Muddy Waters-cover Rock Me (deels verwerkt in het titelnummer L.A. Woman) en het nooit eerder uitgebrachte nummer She Smells So Nice. Beiden lekkere bluesrockers.

Gehannes

Behalve wat gehannes in de studio en geouwehoer tussen Morrison en producer Bruce Botnick, zijn de alternatieve opnames niet van bijzonder veel meerwaarde. Sommige muzikale ideeën hebben duidelijk moeten wijken of er zijn juist dingen toegevoegd, maar in basis blijven alle nummers nagenoeg identiek.

L.A. Woman werd in 2007 ook al opnieuw uitgebracht, samen met de vijf voorgaande albums van The Doors, om het veertigjarige jubileum van de band te markeren. Toen alleen in nieuwe remixen. Trouwe fans zullen blij zijn dat het album in ere is hersteld en content zijn met het bonusmateriaal op Jim Morrsions onvoorziene zwanenzang.