Heat is het derde album dat de Belgische elektronica-artiest en altviolist Mathijs Bertel onder de naam Ansatz Der Maschine uitbrengt. Een album dat duidelijk minder abstract is dan zijn voorgaande werk.

Bertel mengt op Heat op een knappe manier lichte, haast vloeibare elektronica met filmische americana, die duidelijke overeenkomsten vertoont met de muziek van Calexico. De elektronica heeft bijna nergens de overhand, maar is overal een duidelijke speler.

Waar eerdere albums van Ansatz Der Maschine met name uit instrumentale stukken bestonden, bevat Heat voor het grootste gedeelte echte songs. Deze worden gezongen door vaste zangeres Renée Sys maar ook door onder andere Stefan Huber (Ideal Husbands) en Anton Walgrave.

En die songs maken indruk, maar eigenlijk met name door de arrangementen en de ambiance die Bertel en kornuiten neer weten te zetten. Puur als kale song waren de meeste niet echt indrukwekkend geweest, het is de som der delen die de liedjes naar een hoger plan tillen.

Geheel

De productie is feilloos en instrumenten als steelgitaar en synthesizers, die niet echt algemeen vanzelfsprekend gecombineerd worden, vloeien hier mooi samen tot één geheel.

Heat heeft ook die ongrijpbare, typisch Belgische klank en bevestigt wederom dat België als popland tot de top van de wereld behoort. Maar boven alles bewijst Bertel op Heat dat elektronica niet altijd kil en afstandelijk hoeft te zijn. Een knap staaltje.
 

Luister dit album op Spotify