Laten we voorop stellen dat Extince van grote betekenis is geweest voor de nederhop. Zijn onweerstaanbare flow, originele teksten en vlijmscherpe humor hebben menig Nederlandse rapper destijds aangezet tot het oppakken van de microfoon.

Na een stilte van bijna vijf jaar laat de Brabander met de zachte G eindelijk weer eens van zich horen. Het probleem is echter het gekozen format. Extince’s nieuwste project De Winnaar Houdt Aan is een 24 tracks tellende mixtape met oneindig veel herhalingen, een buitengewoon irritante ‘host’ en een ongeïnspireerde sound.

Hij mag dan niet meer de jongste zijn, een simpele Sinterklaasrijmer is hij allerminst. Het zijn vooral de meer ‘old skool’ aanvoelende producties waar we de oude Extince helemaal horen opleven; zijn woordspelingen nog altijd even pakkend als opbeurend.

De vraag blijft echter: heeft de gemiddelde hiphopliefhebber geld over voor een halfproduct bestaande uit onvolledige, matig afgemixte en vaak verouderde nummers? Het antwoord luidt hoogstwaarschijnlijk: nee. Indien dit een voorproefje was voor iets dat nog ging komen, dan was het misschien functioneel geweest als gratis download.

Ongeëvenaard

Toegegeven, het bijna zeventig minuten durende schijfje luistert, ongeacht de gekozen mixtapevorm, heerlijk weg, met name afsluiter Vastdansen. Deze heerlijke jaren negentig-achtige R&B-ballad heeft alle ingrediënten voor een regelrechte hit; van Jayh en Chiara’s soulvolle zang tot Extince zijn ongeëvenaarde flow.

Dit project zal de verwachtingen niet inlossen, wel wakkert het de honger naar een officieel Extince-album aan. Een man met een dergelijke staat van dienst verdient een passend product van het hoogste niveau. Evenals de fans.