Kunt u deze nog? Dertigers en veertigers herinneren zich misschien nog wel het radiohitje Right Here, Right Now, een single van het tweede album van Jesus Jones. Wie had gedacht dat dit album 21 jaar na dato opnieuw zou verschijnen?

In 2011 werden diverse populaire en belangrijke albums uit 1991 opnieuw uitgebracht, waaronder Nevermind van Nirvana, Screamadelica van Primal Scream en Achtung Baby van U2. Hoewel lang niet zo goed of zo beroemd, bewoog Jesus Jones zich met het album Doubt anno 1991 in dezelfde regionen als die laatste twee.

Net als U2 en Primal Scream, maar ook EMF, Happy Mondays, The Shamen en The Farm, ging Jesus Jones destijds namelijk om met vooraanstaande dj’s en producers van elektronische muziek. Acidhouse en techno waren de dubstep van het moment en veel Britse bands verkenden deze nieuwe stromingen – veelal met kortstondig succes.

Jesus Jones was een van de minder memorabele acts uit die periode, hoewel de band rondom zanger en liedjesschrijver Mike Edwards in de VS de top 10 haalde met de singles Real, Real, Real en Right Here, Right Now, over het einde van de Koude Oorlog. International Bright Young Thing was de enige top 10-hit in het thuisland.

Stereoterreur

Het geëxperimenteer op het moederalbum loopt uiteen van verfrissend (Trust Me, Who? Where? Why?) tot stereoterreur waar The Prodigy en Aphex Twin zelfs nu nog een puntje aan kunnen zuigen (Stripped, in feite een vroeg big beatnummer). Helaas ontbreekt er een legio aan remixen, singleversies en B-kantjes op deze heruitgave.

Anders dan bij de tijdloze platen Achtung Baby en Screamadelica, is Doubt inmiddels ruimschoots door de tijd ingehaald. De fusie van rock met ambient, industrial en techno klinkt twee decennia later zowel geforceerd als gedateerd. Jesus Jones toonde beslist lef, zo vroeg in zijn carrière, maar de band zou ook snel weer vergeten worden.