Één ding moet je Alex van der Zouwen alias Kraantje Pappie nageven; hij durft af te wijken van de norm. In relatief korte tijd heeft de jonge Groninger een niche voor zichzelf weten te creëren met iets anders dan we tot nu toe van Nederlandse rappers gewend zijn.

Waar de meeste rappers vooral geïnspireerd zijn door de Amerikaanse variant van hiphop, lijkt Kraantje Pappie met zijn debuut Crane eerder te kiezen voor een meer Britse benadering. Niet gebonden door conventionele producties en uitgekauwde hooks, laat Kraantje Pappie ons genieten van een frisse kijk op hiphop anno 2012.

De plaat gaat van start met Waar Is Kraan en Hoog Nu, twee singles die met hun commerciëlere inslag vooral tot doel hebben een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Het zijn tevens de zwakste nummers op het album. Vanaf Wat Nou Als Het Lukt begint Crane pas echt interessant te worden.

Allereerst vallen de producties op. Nightwatch, oftewel de jongens van het Groningse drum-‘n’-basscollectief Noisia, is erin geslaagd een eigentijdse sound vol verrassingen, nostalgie en elegantie te creëren. Op Ze Volgen horen we hoe een in hoog tempo rappende Kraantje evenwicht weet te vinden op misschien wel de meest krankzinnige beat op het schijfje.

Indruk

Zijn flow lijkt zich bij uitstek te lenen voor uptempo clubbangers met een rauw randje (Van God Los en Crane). Naast het zware geschut weet Kraantje Pappie ook op de langzamere nummers indruk te maken. Zelfs de R&B-achtige ballad Beter Samen, in zekere zin een vreemde eend op dit album, klinkt helemaal zo verkeerd nog niet.

Een ander hoogtepuntje is het hilarische Zijn Rug Stinkt. Tot slot sluit Kraantje zijn indrukwekkende debuut af met Onderweg, een traditioneel hiphopnummer waarop hij een meer ontspannen kant van zich laat horen. Een betere afsluiter dan dit lijkt ondenkbaar.