Kijkend naar de waslijst aan namen op Levenslied, het langverwachte solodebuut van tv-celebrity Lange Frans, zou je bijna gaan denken dat de Diemenaar lijdt aan een ernstige vorm van faalangst. Dat blijkt nergens voor nodig.

Want hoewel het album de nodige missers kent, is het vooral de positieve indruk die achterblijft aan het eind van de rit. Vooral de eerste helft van de plaat is verrassend goed. Op Ben Mezelf verkondigt Lange Frans op hilarische wijze zijn “Donkey Kong on Crack”-mantra. Terwijl het meer dan een jaar oude Zing Voor Me nog altijd weet te raken.

Het zijn vooral features zoals deze van Thé Lau die het project naar een hoger plateau tillen. Helaas komen daar nog de afgrijselijke, bijna kinderlijke hooks van onder andere Jeroen van der Boom, Anita Meyer en Marco Borsato achteraan, die zo de balans weer recht trekken naar middelmatigheid.

Op de productie valt weinig aan te merken; daar is duidelijk niet op bespaard. Zo is op Bloedgabbers met Trijntje Oosterhuis een knappe Bee Gees-sample te horen van Love You Inside Out. Ook is het simpele pianoloopje op Alles, aangevuld door het verwarmende refrein van Michael Bryan, uiterst effectief.

Doelgroep

Frans laat op Levenslied inhoudelijk veel meer van zich zien als op voorgaande platen. En op bepaalde momenten vertaalt dat zich in pakkende teksten, die weten te amuseren, charmeren en emotioneren. Maar minstens net zo vaak doet Frans het af met een eenvoudige ABC-rap.

De countryelementen op Beloofd Is Beloofd en Het Leven voelen niet op hun plaats en wekken de indruk dat dit project vooral bedoeld is om een zo breed mogelijk publiek te trekken. Al met al kan Levenslied vooral worden omschreven als een ‘mixed bag’, bestaande uit de nodige hits en missers.