Nadat Anneke van Giersbergen de succesvolle rockformatie The Gathering verliet, bracht de zangeres in hoog tempo diverse albums uit. Everything Is Changing is de derde plaat met volledig nieuw materiaal.

In 2007 richtte Van Giersbergen de band Agua de Annique op, met de zangeres zelf als middelpunt. Echter, na debuutalbum Air werd de band op de albumhoezen al gereduceerd tot de begeleidingsband die het – laten we eerlijk wezen – vanaf dag één geweest is. Op Everything Is Changing laat ze het aanhangsel definitief vallen.

In Your Room uit 2009 was het laatste studioalbum van Van Giersbergen met nieuw materiaal. Deze werd voorafgegaan door Pure Air (akoestische versies van Air) en gevolgd door de livealbums In Parallel (met Danny Cavanagh) en Live In Europe. In feite is Everything Is Changing een logische voortzetting van In Your Room.

Het grote verschil tussen die twee is dat Everything Is Changing productioneel veel beter uit de verf komt. De popproducties van Michiel Schoots waren fris en coherent, maar de Portugese producer (en voornaamste coauteur) Daniel Cardoso maakt op Everything Is Changing keuzes die veel natuurlijker aanvoelen bij Van Giersbergens stem.

Onmiskenbaar

Vergelijkingen met Alanis Morissette (Feel Alive) en The Cranberries (My Boy, Stay, Too Late) zijn nog altijd snel gemaakt, maar ook Evanescence (Take Me Home, I Wake Up) en Paramore (Slow Me Down) klinken door op dit album. De historie van coauteur René Merkelbach met Within Temptation is onmiskenbaar op Hope, Pray, Dance, Play en prijsnummer Circles.

Hoewel Everything Is Changing voor het eerst weer een echte gitaarplaat is van Van Giersbergen (haar eerste écht stevige soloalbum), zijn de liedjes desondanks erg toegankelijk. Misschien wel meer dan ooit. De zangeres heeft eindelijk de perfecte balans gevonden tussen haar popambities en haar voorliefde voor hard gitaarwerk.