Dat Chris Isaak fan is van rock-‘n’-rolliconen Elvis Presley, Roy Orbison, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis en Carl Perkins, heeft de zanger nooit onder stoelen of banken gestoken. Op Beyond The Sun eert hij zijn helden.

De titel van Isaaks album is uiteraard een verwijzing naar de beroemde Sun Studio’s van Sam Phillips, waar veel rock-‘n’-rollpioniers hun eerste plaatjes opnamen. Isaak, die zelf hits had met Blue Hotel en Wicked Game, beschrijft in het cd-boekje hoe hij kennis maakte met de muziek van zijn idolen via de platenkast van zijn ouders.

In zekere zin is het volledige repertoire van Chris Isaak al een hommage aan Presley, Cash en Orbison. Vooral vocaal klinken zijn helden door op al zijn albums. Op de door Elvis Presley beroemd gemaakte hits I Forgot To Remember To Forget, Can’t Help Falling In Love en She’s Not You klinkt Isaak identiek aan The King.

Maar ook met klassiekers als Ring Of Fire, Great Balls Of Fire, I Walk The Line en Oh, Pretty Woman kan Isaak prima uit de voeten. Zijn gitaarspel is enorm beïnvloed door dat van Hank Garland, die eind jaren vijftig op veel Elvis Presley-hits te horen was, maar ook op opnames van Bobby Helms, The Everly Brothers en Patsy Cline.

Natuurgetrouw

Met een uitstekende begeleidingsband en enkele gastmuzikanten en –vocalisten (waaronder Michelle Branch) zet Isaak sterke en natuurgetrouwe vertolkingen neer van de beroemde rock-‘n’-rollhits en enkele wat obscuurdere liedjes. Isaak weet dat er niks te verbeteren valt aan deze klassiekers en probeert dat ook nergens.

Hij toont eerbied voor de nummers en laat horen dat hier zijn muzikale roots liggen, zonder de nummers onnodig te moderniseren. Tussen de negentien nummers staat bovendien het zelf geschreven liedje Live It Up, dat stilistisch niet uit de toon valt met de jaren vijftig-hits. Één van de beste odes aan de vaak geplunderde Sun-catalogus.