Verleden voorjaar was er veel commotie rondom Anouk. Openlijk vertelde ze in diverse media over haar roerige privéleven, dat tevens de basis vormde voor haar album To Get Her Together. Nu is er een nieuwe liveplaat van de zangeres.

In het verleden bracht Anouk tussen haar reguliere albums door regelmatig diverse ‘bijproducten’ uit. Soms een livealbum van een recente show, dan weer een compilatieplaat met B-kantjes of materiaal dat om de een of andere reden op de plank was blijven liggen. Live At Toomler is in feite een Unplugged-album of –EP.

Het schijfje bevat immers maar acht nummers, hoewel de speelduur bijna 41 minuten bedraagt. Live At Toomler is geen standaard concertregistratie, maar een opname van de albumpresentatie van To Get Her Together. Daarom zijn ook nagenoeg alle nummers van dat album afkomstig. Alleen Jerusalem en Modern World zijn ouder.

Qua opzet komt Live At Toomler wat overeen met haar tussendoorplaat Update, dat akoestische (studio)versies bevatte van het album Graduated Fool, plus diverse liveopnames. En hoewel veel liedjes op To Get Her Together zijn ontstaan uit beats en loopjes, blijven de nummers beslist goed overeind met enkel akoestische gitaren.

Achtergrondkoortje

Hoogtepunten zijn Better Off Alone en Modern World, met name vanwege het geniale achtergrondkoortje, bestaande uit Shirma Rouse, Ricardo Burgrust en Jenny Lane. In de bijna tien minuten durende uitvoering van Modern World krijgen Rouse, Burgrust en Lane uitgebreid de gelegenheid om hun vocale kunsten te etaleren.

Live At Toomler is los verkrijgbaar, maar ook als bonus-cd bij de nieuwe uitgave van To Get Her Together. Wie Anouk zag tijdens de voortreffelijke festivalshows op onder andere Concert At Sea of Bospop, had wellicht liever één van die concerten op cd gehad. Dit plaatje is echter een prima zoethoudertje annex extraatje bij het album.