Toen superster Rihanna in 2007 met haar album Good Girl Gone Bad zichzelf een seksbomimago aanmeette, legde haar dat geen windeieren. De daarop volgende albums Rated R (2009) en Loud (2010) waren wederom grote successen.

Het nieuw album Talk That Talk is dan ook – weinig verrassend – meer van hetzelfde. En hiermee is eigenlijk bijna alles al gezegd. Talk That Talk bevat elf tracks die de moderne Amerikaanse popformule letter voor letter opvolgen. Een karrenvracht aan topproducers mocht aantreden en het resultaat is een prima album vol dansvloerknijters.

Met hier en daar een verplichte ballad, uiteraard. Het merendeel van de teksten zijn duidelijk seksueel getint, in veel gevallen weinig verhullend en haast op het pornografische af. Door slimme tekstuele vondsten wordt het echter bijna nooit vulgair, met een paar kleine, expliciete uitzonderingen.

Naast huidige singles We Found Love (met Calvin Harris) en You Da One bevat het album nog een heel aantal andere songs die goed als single door het leven zouden kunnen gaan en daarmee is het commerciële succes van Talk That Talk als opvolger van Loud is in ieder geval gegarandeerd.

Ontstijgen

Na vier soortgelijke, adequate albums rijst echter wel de vraag of dit alles is dat Rihanna in haar mars heeft. Of zal ze zichzelf ooit ontstijgen, zoals genregenoot Beyoncé dat onlangs deed met haar laatste twee albums (I Am... Sasha Fierce en 4)?

De vergelijking is snel gemaakt, niet op de minste plaats door het feit dat Rihanna ooit als protegé van Beyoncés man Jay-Z opgevoerd werd, die overigens ook een paar maten meerapt op het album. De tijd zal het leren. Tot dan is er voor de popconsument en de liefhebber van exotische vrouwen nog genoeg te genieten.
 

Luister dit album op Spotify