Chess Records was gevestigd in Chicago, Stax Records in Memphis en Motown had zijn hitfabriek in Detroit staan. Een andere platenstudio uit die periode was Fame, gevestigd in Muscle Shoals, Alabama.

Gelegen in het noordwesten van The Heart Of Dixie, vlakbij de grens met Tennessee en Mississippi, richtte Rick Hall met twee bevriende muzikanten de Fame-studio op, boven een apothekerswinkel. Begin jaren zestig verhuisde Hall zijn onderneming naar een nabij gelegen pakhuis op East Avalon, waar voorheen tabak opgeslagen lag.

De studio is al lang niet meer in gebruik, maar de locatie staat inmiddels op een lijst van cultureel erfgoed. Geheel terecht, getuige de 3-cd-box The Fame Studios Story 1961-1973, met als ondertitel Home Of The Muscle Shoals Sound. Veel Amerikaanse soulmuziek ontstond in dit voormalige pakhuis.

Een aantal van de grootste hits die de studio voortbracht zijn op dit maarliefst 75 tracks tellende album te vinden; Land Of 1000 Dances van Wilson Pickett, Sweet Soul Music van Arthur Conley, Do Right Woman, Do Right Man van Otis Clay, Walk A Mile In My Shoes van Willie Hightower en Snatching It Back van Clarence Carter.

Osmonds

Het album bevat niet alleen opnames van het platenlabel van Fame Studios, maar ook van Atlantic, Stax, Chess, Capitol en HMV. Daardoor bevat deze verzamelaar ook mooi materiaal van onder meer Candi Staton, Otis Redding, Bobbie Gentry, Lou Rawls, Aretha Franklin, The Osmonds, Etta James, Wilson Pickett en Little Richard.

Anders dan bij Motown, waar zwarte liedjesschrijvers zich richtten op een blank publiek, werkten er in de Fame Studios zowel blanke als zwarte muzikanten. De veelal blanke liedjesschrijvers (Rick Hall, Spooner Oldham, Terry Woodford, Dan Penn) lieten hun liedjes zingen door de beste soulstemmen uit de jaren zestig en zeventig.

Omvangrijk

Deze omvangrijke collectie start met de eerste hit uit de Fame Studios; Arthur Alexanders You Better Move On. Wat volgt zijn briljante soulhits, maar ook allerhande rariteiten, noveltyhits, instrumentaaltjes, obscure opnames en zelfs nooit eerder uitgebracht materiaal uit de kluizen van het platenlabel.

Tevens is The Fame Studios Story 1961-1973 een fraaie staalkaart aan vergeten en ondergewaardeerde soulstemmen als Spencer Wiggins, Linda Carr, Lowell Fulson, Bettye Swan, Kip Anderson en Don Covay. Sommige soulzangers (Jimmy Hughes, Joe Simon, Billy Young) laten hun muziek nadrukkelijk samensmelten met country.

Vragen

Het bijgaande boekwerkje is erg goed gedocumenteerd en bevat ontzettend veel informatie over de artiesten en opnames in kwestie. Toch roept dit verzamelwerk ook enige vragen op. Bijvoorbeeld wat er van al deze mensen geworden is. En wie in vredesnaam die onbekende zangeres is op Another Man’s Woman, Another Woman’s Man.

Iedereen die ook maar zijdelings van soulmuziek houdt en al die Motown-hits nu wel kent, doet zichzelf een groot plezier door The Fame Studios Story 1961-1973 (uit op kwaliteitslabel Ace Records) aan te schaffen. Aan dit materiaal hebben Seal, Craig David en Beverly Knight zich thans nog niet vergrepen.