Het uit Nashville afkomstige kwartet Hot Chelle Rae klinkt gladder en gelikter dan menige jongensgroep, maar omdat het viertal er uitziet als een hippe band komt het makkelijk weg met eenvoudige en uitermate generieke radiopop.

Want om maar meteen met de deur in huis te vallen; Hot Chelle Rae doet op zijn tweede album Whatever niks dat je niet al tientallen keren op radiostations als 538, 3FM of Q Music gehoord hebt. Denk aan een mix tussen David Guetta, Bruno Mars, Lady Antebellum, Good Charlotte en Jason Derülo, maar zonder enige excessen.

Zanger/gitarist Ryan Follese en leadgitarist Nash Overstreet zijn de voornaamste auteurs van de liedjes op Whatever, zij het aangevuld met een leger aan co-auteurs en producers. De vocalen van Follese alsmede de productie zorgen voor een coherent geheel, hoewel het album binnen bepaalde kaders beslist erg gevarieerd is.

Nummers als I Like It Like That, Tonight Tonight, Keep You With Me en Honestly bewijzen al bij de eerste draaibeurt dat ze aanstekelijk genoeg zijn om zich onmiddellijk in je hoofd te nestelen. En dan ben je nog niet eens halverwege de plaat. Al snel slaat die aanstekelijkheid echter om in irritatie en verveling.

Vrolijkheid

Niet dat liedjes als Radio, Forever Unstoppable, Downtown Girl of Beautiful Freaks van mindere kwaliteit zijn dan de bovengenoemde nummers, maar Hot Chelle Rae lijkt erop uit om de luisteraar te bestoken met een overdosis aan vrolijkheid. Bovendien zijn de composities buitengewoon repetitief en de zang zeer monotoon.

De gastbijdrages van New Boyz, Bei Maejor en Demi Lovato klinken al net zo generiek als het album zelf, met als enige doel het voortbrengen van zoveel mogelijk radiohits. De liedjes van Hot Chelle Rae zijn als chocoladeletters; zo af en toe zijn ze best wel lekker, maar als je er te veel van tot je neemt, krijg je kiespijn.
 

Luister dit album op Spotify