The Dukes is een Franse indierock band, geleid door gitarist/zanger Shanka en drummer Greg Jacks, in eigen land bekend als leden van No One Is Innocent. Victory is het debuutalbum.

De heren van The Dukes bedienen zich van op gitaarriffs gebaseerde rock die, eerlijk is eerlijk, wat archaïsch aandoet. Grote drums, overstuurde gitaren en de ietwat aanstellerig en gefingeerd lijkende, gruizige zang van frontman Shanka vormen de basis.

Met name de eerste helft van Victory bevat niets dan dertien-in-een-dozijn gitaarrock met een indierandje. Goed uitgevoerd, dat wel. Op de zang na overal buitengewoon geloofwaardig en soms zelfs behoorlijk groovend, maar wat het duidelijk mist is een eigen identiteit.

Toch zijn er een paar songs die er zonder meer positief uitspringen. The Stooge bijvoorbeeld. Een twee-en-een-half minuut durende song, opgebouwd rond een prettige garageriff. En Laughter, waarop de door de band zelf geciteerde invloed van Jack White duidelijk terug te horen is in het gitaargeluid.

Indruk

Het uiteindelijke resultaat is een album dat prima in elkaar steekt, maar weinig echte indruk maakt. En dat is nou juist net niet wat je van een debuutalbum wilt, want niets is belangrijker dan een goeie eerste indruk; ook in de popmuziek.

Dat de heren om het album te promoten op tour gaan met The Subways mag geen verassing heten, ze zijn van het zelfde laken een pak. Prettige gitaarmuziek, maar meer daar blijft het dan ook bij. Niet bepaald de overwinning waarvan de albumtitel spreekt, maar ook zeker geen nederlaag.