Met het vijfde studioalbum Cold Comfort brengt Autumn een sfeervolle donkere rockplaat uit, die laat horen dat de Nederlandse band een analoge ontwikkeling heeft doorgemaakt als grote wegbereider The Gathering een dik decennium ervoor.

Net als die groep begon Autumn immers als symfonisch metalensemble, om na verloop van tijd door te groeien naar een meer naar binnen gekeerde, persoonlijker stijl met de nadruk op atmosferische klankweefsels.

Daar komt nog bij dat de vocalen van zangeres Marjan Welman sterk herinneren aan die van Anneke van Giersbergen, en net als ooit bij The Gathering steeds meer naar de voorgrond treden, terwijl de instrumentalisten een begeleidend geluidstapijt creëren.

Er zijn echter ook subtiele verschillen, zoals de iets grotere nadruk op traditionele progressieve elementen in het bandgeluid: de stevige toetsenpartij in Alloy bijvoorbeeld, de korte drukke bassolo in Naeon en een ritmisch tegendraadse brug in Truth Be Told (Exhale).

Bevredigend

Naar goed symfonisch gebruik besluit het album met een mooi uitgesponnen stuk in de vorm van The Venamoured. Het is een bevredigend slot van een coherent klinkende schijf vol goed overdachte en divers opgebouwde, maar tegelijk pakkende nummers.

Het enige wat je deze dame en heren zou willen toewensen, is dat ze in de toekomst iets meer uit de schaduw van wat klaarblijkelijk hun grote muzikale voorbeeld is zouden kunnen kruipen. Neemt niet weg dat men een plaat van klasse heeft afgeleverd.
 

Autumn staatt op 27 januari in Vera, Groningen en 10 februari in 013, Tilburg.