Het geluid van brandend zand langs de grens tussen Mexico en de VS. Snerpend, tergend, warm en verleidelijk. Al zo’n vijftien jaar is de band rond Joey Burns en John Convertino de vertolker van die muzikale grensstreek.

Geboren als ritmesectie van Giant Sand en later ook voor andere artiesten als Virginia Williams en Richard Buckner, besloot het tweetal in 1996 een eigen band op te richten. Inmiddels is Calexico zes officiële albums verder, maar ook acht zeer gelimiteerde in eigen beheer uitgebrachte touralbums.

Road Atlas 1998–2011 brengt deze acht voor het eerst op vinyl uit in een boxset waarvan Selections From Road Atlas 1998–2011, zoals de naam al aangeeft, een selectie van is. Zestien nummers uit een periode van dertien jaar die een coherente plaat vormen. Dit vooral door de zeer uitgebalanceerde keuze en verdeling.

De gebruikelijke afwisseling van korte instrumentaaltjes, filmische werken en meer afgeronde stukken is ook hier toegepast. Dit geeft zo een sterk beeld van wijze waarop de band speelt met verschillende genres. Rootsrock, country en texmex in een innige omhelzing met elkaar.

Ongebonden

Ook horen we de band schetsen met muzikale thema’s uit de Ierse folk en meer blues georiënteerde riffs. De ontwikkeling van Calexico en de oefeningen achter de schermen, geheel ongebonden en vrij. Juist dat, in combinatie met de groei van tweemansband tot uitgebreid orkest die op deze plaat hoorbaar is, maakt deze uitgave interessant.

Als eerste opstap voor de nieuwkomers en voor de fans omdat Crystal Frontier, Man Made Lake en Glowing Heart Of The World onmisbare uitschieters van Calexico zijn. Toch is het hopen dat er snel een echte opvolger voor Carried To Dust komt. Hoe goed deze selectie ook is, het voelt enigszins als een zoethouder.