Voor goede soulmuziek moesten we vroeger uitwijken naar de VS, maar anno 2011 blijkt de Nederlandse klei eveneens een goede voedingsbodem voor het oer-Amerikaanse genre. Dat bewijst ook Sven Hammond Soul.

Sven Hammond Soul is de band rondom toetsenist Sven Figee en zijn zoemende Hammondorgel. Wanneer Figee niet met zijn eigen band aan het werk is, dan pingelt hij mee op platen van anderen. Dat deed hij niet onverdienstelijk, want Figee werkte reeds met artiesten als Anouk, Di-Rect, Erikah Karst, Jan Rietman en Keith Kaputo.

De complete band werd zelfs ingehuurd om het debuutalbum van zangeres Shary-An in te spelen. Sven Hammond Soul debuteerde – en dat is vrij bijzonder – met een livealbum, om vervolgens het studioalbum The Marmalade Sessions te presenteren. Een jaar later is daar de opvolger, The Apple Field, met wederom een gezonde portie soul.

De helft van de nummers op The Apple Field is instrumentaal en muzikaal gezien de meest interessante. Hier krijgen de solisten de ruimte en vertellen de bandleden middels hun virtuositeit een verhaal. Dat Sven Hammond Soul daarbij en passant veel doet denken aan Booker T & The MG’s is enkel als compliment op te vatten.

Blaxploitationfilms

Tussen de authentieke soulklanken door verweeft Sven Hammond Soul ook andere stijlen als funk, blues en zelfs mariachimuziek. Er heerst continu een broeierig sfeertje, zoals in beruchte blaxploitationfilms uit de jaren zeventig, met de Prodigy-cover Smack My Bitch Up en het epische titelnummer als ware hoogtepunten.

Ook de vocale nummers (afwisselend gezongen door Ivan Peroti en Patt Riley) zijn ijzersterk. Het passionele Oh Woman bijvoorbeeld, het funky Crumbs Off The Table of de bitterzoete soulballad Last Time. Voor soulkikkers die ook goed uit de voeten kunnen met JC Brooks of de releases van Daptone Records is dit album een must.