Eerder dit jaar bracht het Berlijns electropopduo Hundreds zijn titeloze debuutalbum internationaal uit. Nu, slechts een goed half jaar later, is er al een nieuw album van de broer en zus die Hundreds vormen. Of toch eigenlijk niet?

Variations bestaat namelijk volledig uit coverversies waarvan de originele op het debuut van Hundreds staan. Normaal gesproken is dit een eer die enkel ten deel valt aan grote, gevestigde namen en klassieke albums. Daarmee is Variations dus een bijzondere, onorthodoxe release.

Maar waarom zou je zo vroeg in je carrière een album vol herinterpretaties uitbrengen en ook nog eens onder eigen naam, terwijl broer en zus Milner er slechts hier en daar aan meewerkten? Een leuk idee is het desalniettemin en het pakt nog verrassend goed uit ook.

Variations bevat een veelvoud aan stijlen, uitgevoerd door een bont internationaal gezelschap. De vaak kil en haast buitenaards klinkende electro van de originelen wordt omgetoverd tot folksy singer-songwritersongs, indiepop en bijna-dansvloerknijters, al dan niet met gebruik van samples van Hundreds zelf.

Songschrijftalent

Knap is dat nagenoeg alle herinterpretaties daadwerkelijk iets toevoegen aan het origineel. Hiermee is het album een goeie showcase voor de aanwezige, redelijke onbekende talenten. Bovendien krijg je door het beluisteren van Variations ook nog eens een hernieuwde bewondering voor het songschrijftalent van broer en zus Milner.

Sterker nog: van het originelen en de coverversies direct na elkaar beluisteren worden de originelen grappig genoeg beter (de eerdere waardering van drie sterren voor het debuut was minimaal één ster te weinig). Kortom, een geslaagde release, die samen met het debuutalbum een mooi tweeluik vormt.