De slechts twintigjarige singer-songwriter Ed Sheeran is een rijzende ster. Waar de carrières van veel andere singer-songwriters echter overschaduwd worden door één doorbraakhit, zorgt Sheeran voor een reeks even zo sterke opvolgers.

Sheeran is al vanaf zijn veertiende bezig en bracht tussen 2005 en 2010 diverse EP’s uit in eigen beheer. Het toont duidelijk aan dat de jonge singer-songwriter ambitieus is. Dat is al zo’n beetje het halve werk, maar Sheeran blijkt op zijn album + ook nog eens een zeer getalenteerd woordkunstenaar en liedjesschrijver.

De Brit vertelt verhaaltjes in de geest van zijn generatie en in een eigentijdse setting. Dingen als dvd’s, blu-ray, centrale verwarming, Wikipedia en computerspelletjes worden genoemd in zijn teksten. Alsof je anno 2011 een foto maakt van de (slaap)kamer van een leeftijdsgenoot van Sheeran.

Ook wat betreft de productie en de manier van zingen klinkt Sheeran als een product van deze tijd. Zo bevatten veel nummers nadrukkelijk hiphopbeats en de zanglijnen in nummers als U.N.I., Grade 8 en You Need Me, I Don’t Need You zijn duidelijk gebaseerd op die van Amerikaanse R&B-zanger en rappers.

Conventioneel

Toch levert Sheeran eveneens een aantal traditionele (semi-)akoestische liedjes met tijdloze teksten. Conventioneel of niet, het maakt de nummers er niet minder mooi op. The A Team was al een fraai uithangbord voor Sheerans talent en Wake Me Up, Kiss Me en This zijn van een zelfde kwaliteit.

The A Team geeft echter een vertekend beeld van Sheerans debuutalbum. Wellicht verwacht je een zoetgevooisde singer-songwriter als James Blunt of Jack Johnson, maar + is bij uitstek een popplaat, met slechts een handvol ballads. Sheeran blinkt in beide uit, hetgeen resulteert in een album boordevol radiovriendelijk materiaal.


Ed Sheeran staat op 12 maart in Melkweg, Amsterdam.
 

Luister dit album op Spotify