Jazzbroers Jos (percussie) en Pablo de Haas (saxofoon en saxofoon-synthesizer) zijn het hart van jazzfunkband Juju Bros. Na enkele jaren van liveoptredens in wisselende formaties is er nu het eerste studioalbum Joint Forces.

Ze worden ook wel “all-starband” genoemd. Want naast de broers bestaat de groep uit jazzmuzikanten verbonden aan populaire bands, waaronder New Cool Collective en Zuco 103. Dat schept verwachtingen. Wat kan er misgaan als Anton Goudsmit (gitaar) en Stefan Schmid (toetsen) meedoen?

Toch best veel. Joint Forces staat vol verplichte nummers ,zonder veel magie tussen de muzikanten, zoals Cucamonga en Medium Dry. Misschien omdat het een studio-opname is. Maar passie en lef ontbreken ook grotendeels. Het gevolg is een routineuze plaat die ergens tussen fusion en afrobeat blijft hangen.

Hoewel het als poldermuzikant ook lastig is te overtuigen in dat laatste genre, zijn de fusiondelen niet veel spannender. Goudsmit overigens uitgezonderd. De andere solisten missen overtuiging en zeggingskracht in hun eindeloze verkenningen van toonladders en herhalingen van niet echt funky riedels.

Papegaaien

Juju Bros lijkt verwikkeld in een zoektocht naar een eigen signatuur. Neem Cyberpimp. Is dit een ode aan of een verdekte kopie van Herbie Hancocks Headhunters? Hoe dan ook, het is lang niet zo goed. En het Hancock-idioom is meer dan de juiste synthesizer kiezen en zijn loopjes papegaaien.

Hier en daar zijn enkele tracks te horen die hoopvoller klinken, maar het geheel jammer genoeg alleen op heel korte momenten kunnen dragen. Misschien waren deze toch grote namen niet in hun beste doen en zijn ze live beter. Maar op cd is Juju Bros het bewijs dat een all-starband niet per definitief goed hoeft te zijn.