Als je de brievenbus hoort klepperen, dan zal het de postbode zijn. Als je Remon Stotijn hoort kleppen, dan heb je te maken met Postman. En op zijn derde album Apples & Oranges introduceert hij zijn vrouw.

De anonieme miss van The Anonymous Miss treedt eindelijk voor het voetlicht. Haar naam is Alyssa Stotijn en ze verzorgt de refreintjes op dit album van Postman. Daardoor krijgen de nummers een nog soulvollere benadering dan op de overigens prima voorgangers Green (2006) en Postman (2009) reeds het geval was.

Nu liet Stotijn in het verleden al eens zijn toenmalige vrouw (zangeres Anouk) een refreintje inzingen, maar Alyssa vult het complete album met lekker in het gehoor liggende melodielijnen. Op momenten doen haar vocalen denken aan die van de Amerikaanse zangeres Faith Evans (bekend van Mesmerized en I’ll Be Missing You).

Opener What A Feeling is alvast een representatieve staalkaart van wat Apples & Oranges te bieden heeft; upbeat en uptempo hiphop vol reggae- en soulinvloeden. Tot dusver dus geen onbekend terrein voor de rapper. Er klinkt een zekere kalmte door in de vocalen van Stotijn, alsof hij eindelijk op de plek is waar hij altijd wilde zijn.

Balans

Ondanks de overduidelijke invloeden van soul, reggae en jaren negentig-hiphop, alsmede enkele slim gebruikte samples (Bob Marley in Disgrace, Postmen in Old Album), wekt Stotijn nergens de indruk dat hij een retrosound nastreeft. Sterker nog, hij weet een mooie balans te vinden tussen een eigentijds en tijdloos geluid.

Voorzichtig omarmt Stotijn ook elektronica op Apples & Oranges. Nergens zo uitbundig en buitensporig als sommige van zijn Amerikaanse collega’s, maar gedoseerd en smaakvol. Stotijns raps werken dan ook wonderwel op nummers als Change en Carried Away. Samen met de hitrefreintjes van vrouwlief een gouden combinatie.


Bekijk hier de touragenda van Postman.
 

Luister dit album op Spotify