Bij kerstliedjes denk je waarschijnlijk meteen aan Bing Crosby, Wham!, Mariah Carey of Mahalia Jackson, maar niet aan de Britse bands Editors of Razorlight. Toch blijken ook deze muzikanten dol te zijn op kerstmuziek.

Tom Smith (Editors) en Andy Burrows (I Am Arrows, ex-Razorlight) zijn goed bevriend en hebben allebei een grote voorliefde voor kerstliedjes. Middels het samenwerkingsverband Smith & Burrows geeft het duo zijn eigen invulling aan het concept van een kerstalbum, zonder veel van de gebruikelijke evergreens erop.

Maar Funny Looking Angels is niet uitsluitend een kerstalbum, eerder een winteralbum. Het woord 'Christmas' komt dan ook maar in één van de titels op het album voor. Het wordt echter al snel duidelijk dat de teksten wel handelen over de kerstperiode en alles wat daarmee gepaard gaat; het donker, de kou en de rituelen.

Het resulteert in een viertal mooie zelf geschreven nummers; het stemmige When The Thames Froze, het sprookjesachtige As The Snowflakes Fall, het orkestrale instrumentale nummer Rosslyn en het heerlijk weemoedige This Ain’t New Jersey. De rest van de nummers zijn covers. Jammer, gezien de kwaliteit van deze songs.

Kerstmuziekidioom

Het album opent met het ruim honderd jaar oude In The Bleak Midwinter van Gustav Holst, een erkende klassieker binnen het kerstmuziekidioom. De andere covers (Only You van Yazoo, Funny Looking Angels van Delta en On And On van Longpigs) zijn dat niet, maar sluiten er wat productie en arrangementen betreft mooi bij aan.

Funny Looking Angels sluit af met Mel Tormé’s kerstklassieker The Christmas Song, in wellicht een van de mooiste uitvoeringen die er ooit van op plaat zijn gezet. Vooral de vocalen van Agnes Obel geeft het vaak uitgevoerde nummer opnieuw glans. Geen vrolijke meezingers op deze plaat, wel een welkome afwisseling onder de kerstboom.


Smith & Burrows staat op 5 december in Paradiso, Amsterdam.

Luister dit album op Spotify