"Evanescence meets Within Temptation", prijkt er op de sticker op het doosje van de nieuwe Nemesea-cd. Gezien die twee bands al circa een half decennium over hun artistieke piek heen zijn, geen wenselijke productomschrijving.

Op diezelfde sticker wordt Nemesea aangeduid als "new rock sensation". Dat is slechts ten dele waar, want deze Groningse symfonische metalband bestaat al bijna tien jaar en bracht reeds twee studioalbums uit; Mana (2004) en In Control (2007, tevens de eerste uitgave van de toen pas opgerichte crowdfundingsite Sellaband).

Inmiddels heeft Nemesea getekend bij het fameuze Duitse metallabel Napalm Records, zoals overigens meerdere Nederlandse bands in deze hoek. Voormalig After Forever-bandlid Joost van den Broek en Nemesea-gitarist Hendrik Jan de Jong zaten achter de knoppen, hetgeen tot een weinig bevredigend resultaat heeft geleid.

Nemesea laat op The Quiet Resistance zondermeer horen goede muzikale ideeën te hebben en er is ook duidelijk nagedacht over de uitwerking ervan. Nu kan de productie zelf er nog wel mee door, maar Nemesea had er beter aan gedaan om iemand anders de plaat te laten mixen en masteren. Het geluid is vaak erbarmelijk.

Nichemarkt

The Quiet Resistance bevat inderdaad, zoals eerder aangekondigd, elementen van Evanescence en Within Temptation (de titel lijkt zelfs een verhaspeling van The Silent Force), al liggen die er soms erg dik bovenop. Het is daarom ook onwaarschijnlijk dat Nemesea publiek buiten die nichemarkt aanboort met dit album.

Juist in de nummers waarin Nemesea de typische genreclichés los laat (zoals op Say of de uitstekende rockballads If You Could en I Live), hoor je dat de band prima in staat is om pakkende liedjes te schrijven. De toevoeging van elektronica her en der is bovendien verfrissend. Los daarvan blijft er echter nog veel te wensen over.