Toen begin mei 2010 Mark Linkous van Sparklehorse zichzelf het leven ontnam, kwam dat wellicht niet geheel als een verrassing. Maar het trof veel fans en collega muzikanten, waaronder B. Flieschmann, wel.

Dit resulteerde in een requiem voor de duistere liedjesschrijver. For M, slechts een paar weken na het fatale schot opgenomen, is de opname van een 45 minuten durende show in nagedachtenis van Linkous. Samen met gastmuzikanten bouwt de geboren Oostenrijker een bij momenten donker en beknellend beeld.

Gitaarloops, scheurende cello- en pedalsteelpartijen geplaatst in een minimal- en IDM-context vertellen het verhaal van de met depressies gejaagde Linkous. Snijdend, soms haast ijzig, maar voortdurend open in een logische beweging. Als luisteraar ben je geen moment verveeld. Eerder lijkt de tijd even stil te staan.

Na zo’n dertig minuten valt het kwartet abrupt stil, om daar ruim een minuut in te berusten. Met de context in het achterhoofd, de koudst en traagst wegtikkende secondes. Daarna hervat B. Fleischmann de set weer, maar vrijer en lichter, welhaast het geluid van ontsnapping of een weemoedige berusting.

Kaler

De minimal artiest zet in de drie kwartier van For M een meeslepend en gemeend eerbetoon neer. Mikro_Kosmos, eveneens een liveregistratie uit 2010, valt daardoor toch naar de achtergrond. Hier vinden we Fleischmann weer alleen achter de knoppen, wat meteen resulteert in een kaler geluid.

Meer de nadruk op de elektronische middelen waarmee hij een – ongelooflijk – natuurlijk geluid creëert. Deze 35 minuten komen echter beter tot hun recht wanneer je ze los ziet van het eerste nummer. Hoewel melancholie en weemoed hier ook weldegelijk de hoofdlijn zijn, valt deze toch tegen, direct na het escapisme dat in For M de boventoon voert.