Korallreven komt uit het land van ABBA en dan moet je dat – gepast of ongepast – melden. Nu is er ook weldegelijk een bruggetje te slaan van de songfestivalwinnaars naar het Zweedse synthpopduo.

Al is het alleen omdat Korallreven net als het befaamde kwartet de kunst verstaat om luchtig, ontspannen en makkelijk te klinken met vrij complexe composities. Composities die daarnaast een behoorlijke hang hebben naar de jaren tachtig, de hoogtijdagen van de Zweedse pop. Daar houdt het ook wel op.

Korallreven richt zich namelijk verder niet op de popliedjes, maar meer op de onderdompeling. Laag over laag aan synthlijnen die in elkaar verstrengeld bedwelmend werken op de luisteraar. Refererend aan de dreampop en chillwave zonder echt onder een van deze twee noemers te vallen.

De band laat zich dan ook niet beperken door genregrenzen. Het ene moment waan je je in een mystieke disco, waar de dj een trage schuifelplaat mixt met triphopbeats en shoegazegalm, het volgende moment gooien de twee er een afrobeat in.

Eenzaam

Lijn in de plaat is echter de melancholie, die door alle nummers heen te horen is. Ingezet met As Young As Yesterday en afgesloten met Comin’ Down, lijkt An Album By Korallreven een soundtrack bij een eenzame dansavond in een lege dansclub.

Disco om in op te gaan, om op mee te zweven, waarin elk klein detailtje klopt. De toegevoegde – Afrikaanse – koortjes, de strijkers in de echo, de tjilpende vogels in de ruimte en de antieke syths. Waarschijnlijk niet met het bereik of de hitpotentie van ABBA, maar een plaat die van begin tot einde wel raakt.