Wie aan kindsterren denkt, denkt al gauw aan Justin Bieber, Hanson, Michael Jackson of misschien zelfs Jantje Smit en Heintje. Inmiddels kunnen we daar de vijftienjarige Birdy aan toevoegen. Zelden klonk een tiener zo volwassen als zij.

Birdy is de artiestennaam van de Britse zangeres Jasmine Van Den Bogaerde, die in 2008 de talentenjacht Open Mic UK won op slechts twaalfjarige leeftijd. Inmiddels zijn we drie jaar verder en is daar opeens haar titelloze debuutalbum, voorafgegaan door de uiterst succesvolle cover van Bon Ivers debuutsingle Skinny Love.

Hoewel Birdy geclassificeerd wordt als een singer-songwriter, heeft ze slechts één nummer op haar debuutalbum zelf geschreven; het bloedmooie Without A Word. Als je als meisje van net vijftien dit al op papier en vervolgens op plaat gezet krijgt, dan ben je een uitzonderlijk groot talent. Het doet verlangen naar meer eigen liedjes.

Sommige covers zijn behoorlijk omgebouwd door Birdy. Openingsnummer 1901 bijvoorbeeld, oorspronkelijk van de Franse popband Phoenix. Eveneens heel fraai zijn haar uitvoeringen van het van oorsprong meer elektronische The District Sleeps Alone Tonight van The Postal Service en van de klassieker Fire And Rain van James Taylor.

Toegankelijk

Soms blijft Birdy ook dicht bij het origineel, zoals de prachtige ballad I’ll Never Forget You van de obscure band Francis and The Lights. Ze ontdoet Terrible Love van The National van diens gruizige productie en maakt er een toegankelijke powerballad van. Indrukwekkend zijn ook de covers van The XX en Fleet Foxes.

Ondanks dat het albums covers bevat van behoorlijk uiteenlopende artiesten en er meerdere producers achter de knoppen hebben gezeten (onder meer Jim Abbiss en James Ford), klinkt het album opvallend consistent en gebalanceerd. Birdy maakt zich alle nummers moeiteloos eigen. Nog piepjong, maar nu al een fantastische artieste.
 

Luister dit album op Spotify