"This life would get easier, if you’d take me for who I am", zingt Tim Akkerman op het nummer Save. Het is één van de vele momenten op het album Anno waarop de zanger met zijn ziel onder de arm loopt. Hij hoopt iets te vinden, maar weet zelf niet wat.

Akkerman maakte deel uit van de eerste incarnatie van de Haagse rockband Di-Rect. Na de rockopera Tommy – waarin Akkerman de hoofdrol vertolkte – ging de blonde frontman opzoek naar andere muzikale uitdagingen. Terwijl Di-Rect in nieuwe bezetting onlangs al zijn tweede album uitbracht, komt Akkerman nu pas met zijn debuut.

Wederom met een band achter zich, maar ditmaal niet alleen als gezicht en de stem van een collectief. Tim Akkerman kiest er bewust voor om als soloartiest op de voorgrond te treden. Zijn verhaal, zijn liedjes en zijn naam groot op de cover. Wel zijn enkele nummers met zijn nieuwe band geschreven, zij het met een sterke focus.

Singer-songwriters als Nick Drake en Paul Simon waren het uitgangspunt. Bepaalde nummers op Anno (Brother, Stronger Each Day en Winter Is Over) liggen weer in het verlengde van wat bands als Mumford & Sons, Fleet Foxes en het Nederlandse Moss maken. Collega Christiaan Hof doet ook een duit in het zakje (twee zelfs).

Identiteit

Anno is een introspectief album geworden die de zoektocht blootlegt van een muzikant naar zijn muzikale identiteit. En, wellicht meer nog, dat van een individu naar zijn eigen identiteit. Wie hij is en waarom hij doet wat hij doet. Dat komt nog het mooist tot uitdrukking in Blind; "I may be running behind, but I’m not coming last."

Het lijkt duidelijk waar Tim Akkerman naartoe wil, maar het valt ook niet helemaal te ontkennen waar hij vandaan komt. Vocaal is Akkerman enorm gegroeid sinds zijn tijd bij Di-Rect en vanwege zijn doorontwikkelde zangstijl klinkt hij soms zelfs onherkenbaar. In een aantal nummers klinkt echter toch iets van de oude Di-Rect-ballads door.
 

Luister dit album op Spotify