"Ik ga iets moois verlaten, overwin mijn vrees, maar ieder offer dat ik bracht is het waard geweest", zingt Marco Roelofs strijdvaardig op Tot Hier!, het liedje dat de zwanenzang van de Nederlandse punkband Heideroosjes inluidt.

In plaats van simpelweg een verzamel-cd uit te brengen met carrièrehoogtepunten (hoewel zeker gewenst), knalt het punkrockkwartet uit het Noord-Limburgse Horst er nog doodleuk een compleet nieuw album uit. Het past bij de attitude die Heideroosjes al sinds 1989 kenmerkt; geen conventies, gewoon je eigen ding doen.

Bladerend door het boekje bij Cease-Fire (met klassiek Heideroosjes-design, in tegenstelling tot de daadwerkelijke cd-hoes) wordt het al gauw duidelijk dat het een deel van de nummers bewust geschreven is in het kader van het onlangs aangekondigde afscheid van de band.

Roelofs beschrijft de reis die zijn band aflegde op zoek naar succes in Weg Van De Meeste Weerstand. Op Road Of Mistakes, Mountains en 10 Years toont Roelofs de worsteling om zijn draai te vinden in het leven. Tevens zet hij het Stef Bos-liedje Tussen De Liefde En De Leegte geloofwaardig neer, alsof hij het zelf geschreven heeft.

Teleurgesteld

De titel Cease-Fire (staakt-het-vuren) is met enige ironie gekozen, want ook op dit laatste album van Heideroosjes gaat de punkband geen politieke statements uit de weg, getuige nummers als Dan Zal Ik Mijn Bakkes Houwe!, Dansen Met De Dood en Burka Blues. Al geeft Roelofs in Mountains teleurgesteld toe dat het waarschijnlijk zinloos is.

Cease-Fire is een mooie aanvulling op de Heideroosjes-discografie, want de band klinkt tekstueel nog altijd intens en muzikaal nog immer fel. Wat dat betreft is het jammer om Heideroosjes afscheid te zien nemen. De band geeft een goed argument om het bijltje erbij neer te gooien: "Omdat het nooit meer mooier wordt dan het ooit was."


Bekijk hier de tourdata van Heideroosjes.
 

Luister dit album op Spotify