De palingsound is anno 2011 populairder dan ooit, met succesvolle artiesten als Nick & Simon, 3JS en Jan Smit. Toch waren het BZN en The Cats die het vissersdorp ruim 40 jaar geleden muzikaal op de kaart zetten.

Het werk van The Cats is al veelvuldig gecompileerd en heruitgegeven. De afgelopen vijf jaar zijn er een handvol verzamelalbums van de Volendamse band verschenen, waarvan drie zelfs dit jaar (een ervan maakte deel uit van de omvangrijke verzamelbox Dutch Invasion, met daarin ook albums van onder meer Kayak en Q65).

Veel van het materiaal op de palingverse verzamel-cd Trying To Explain (Cats Only) was reeds terug te vinden op de uitstekende verzamelaar The Cats 100 en verspreid over de twee zeer uitgebreide The Cats Totaal-boxen. Dit album wijkt af van andere verzamelaars, omdat het zich geconcentreert op liedjes die leden van The Cats zelf schreven.

Dat verklaart de afwezigheid van grote Cats-hits als Sure He’s A Cat, Vaya Con Dios, Rock ‘N’ Roll (I Gave You The Best Years Of My Life) en Be My Day, die allen het product waren van buitenlandse liedjesschrijvers. Dat The Cats zelf ook prima in staat waren goede liedjes te schrijven, blijkt uit deze compilatie.

Gevoelig

Duidelijk geïnspireerd door singer-songwriters uit de jaren zestig en groepen als Bee Gees, Dr. Hook en The Hollies wisten de Volendammers met liedjes als Marian, Irish, I Have Been Wrong, I Walk Through The Fields en Lonely Nights moeiteloos de gevoelige snaar te raken, zonder dat de hitpotentie van de nummers ooit gevaar liep.

Het grootste gemis op Trying To Explain (Cats Only) is het door Arnold Mühren geschreven liedje Lea, dat gerust gezien mag worden als het aller mooiste nummer dat The Cats ooit op plaat hebben vastgelegd. Wat deze (zoveelste) verzamel-cd van The Cats interessant maakt, is de inclusie van een dvd met nooit vertoonde beelden.