Waar de rest van de wereld de boybandrage alweer een klein decennium achter zich heeft gelaten, bestormen groepen begeerlijke mannen die beter zwoel in de camera kijken dan zingen in Groot-Brittannië nog steeds de hitlijsten. Zo ook The Wanted.

Tweede album Battleground staat vol typische moderne pop, voor een groot gedeelte van de hand van Engelse producent en liedjesschrijver Steve Mac, bekend van zijn werk met Il Divo, Westlife, Susan Boyle en Leona Lewis.

Het gros van de liedjes volgt dezelfde formule; ze beginnen ingetogen, vol hijgerig gezongen liefdesverklaringen om vervolgens om te slaan in stompzinnige, kermishouseachtige dansvloerknijters.

De zang en de harmonieën zijn adequaat en van het standaard boybandniveau. De stemmen van de vijf heren verschillen niet al te veel van elkaar, alsook hun zangstijlen. Dit zorgt er op zijn minst voor dat de relatief eenvoudige zangharmonieën goed uit de verf komen, maar maakt de heren compleet inwisselbaar.

Zwijmelballades

Battleground bevat natuurlijk ook een aantal zwijmelballades en juist één van die valt het meeste op. I Want It All volgt als enige song de ouderwetse, jaren negentig-boybandformule met piano, akoestische gitaar en grote drums en is juist daardoor grappig genoeg de beste song van het album. Is de tijd dan misschien toch rijp voor een revival?

The Wanted zal met de juiste marketing ook in ons land een fanschare kunnen verzamelen, maar dat zal met hun muziek weinig van doen hebben. Eerder met de ingebouwde mogelijkheden voor bakvisfantasieën. Een weinig risicovol, prima verkoopbaar werk, maar meer dan dat is het niet.