Een nieuw Kate Bush-album is een monumentale gebeurtenis. Immers, ze bracht er in de laatste twintig jaar voor dit album slechts drie uit. Groot was dan ook de verrassing toen ze eerder dit jaar, kort na de release van remake-/remixalbum Director's Cut aankondigde dat er in 2011 nóg een album zou volgen.

50 Words For Snow is dat album. Op haar laatste werk met echt nieuw materiaal Aerial – alweer uit 2005 – bezong Bush naast de gebruikelijke mystieke onderwerpen veelal de magie van het alledaagse; een wasmachine, een zingende merel en de zonsondergang.

Op 50 Words For Snow snijdt Bush weer enkel onderwerpen aan van het soort dat men het meeste met haar associeert; een geest op zoek naar haar hond op Lake Tahoe, een sneeuwpop die een nachtelijke bezoek brengt aan zijn menselijke geliefde op Misty en een expeditie in de Himalaya die de Yeti vindt op fantastische single Wild Man.

De synthesizer die op Aerial nog een hoofdrol speelde heeft hier een bijrol gekregen. De nadruk ligt – met name op de eerste helft van het album – enkel op Bushs wondermooie stem, haar eigenzinnige pianospel en de drums van legendarische sessiedrummer Steve Gadd.

Meesterlijk

Andere bekende namen die een bijdrage leveren zijn BBC-presentator en acteur Stephen Fry op de titeltrack en Elton John op duet Snowed In At Wheeler Street. Dit is echter de minste song op het album, simpelweg omdat het horen van Johns stem een beetje de winterse betovering verbreekt die Bush meesterlijk uitspreekt op al het voorgaande.

Gelukkig is dit maar een minuscuul smetje op een buitengewoon briljant en adembenemend mooi album dat zonder meer tot haar beste, meest consistente werk gerekend mag worden. Kortom, een meesterwerk.
 

Luister dit album op Spotify