Na een afwezigheid van dertig jaar is Magazine – de invloedrijke maar bij het grote publiek nagenoeg onbekende postpunkband rond zanger Howard Devoto – weer bij elkaar en is er het nieuwe album No Thyself. Een triomfantelijke terugkeer?

Devoto was ooit medeoprichter van punkband Buzzcocks, nadat hij bij het nu legendarische Lesser Free Trade Hall-optreden van de Sex Pistols aanwezig was. Al snel verliet hij Buzzcocks om Magazine te beginnen. Daarmee was een van de eerste postpunkacts een feit.

De sound van Magazine was en is nog steeds opgebouwd rond de toetsen van Dave Formula en de klaagzang van Devoto. Echter, op No Thyself slaat de balans wat ver door naar Devoto en raken de andere twee in de verdrukking.

Devoto zingt nog altijd op de zelfde manier: stiekem vals, weinig melodieus en zonder al te veel dynamiek. Tekstueel is het nog steeds cynisch en maatschappijkritisch als vanouds. Op de een of andere manier was dit prima dertig jaar geleden, toen hij een jong mannetje was, maar anno 2011 komt hij een beetje over als een oude zeurpiet in plaats van urgent.

Kans

Doordat Devoto bovendien haast iedere maat vol zingt, krijgt Formula wat weinig de kans om melodische elementen toe te voegen. Dit zorgt er voor dat de liedjes behoorlijk vlak over komen.

Formula's fantastische toetsenwerk – dat altijd al meer als progrock dan als typisch postpunk of new wave aandeed – is echter nog altijd spannend en is eigenlijk de reddende factor van het album. Verder is het een zwakke poging om oude glorie te doen herleven. Zoals zo vaak bij reünies; het is leuk dat ze weer bij elkaar zijn, maar het nieuwe werk komt niet in de buurt van wat ze deden in hun hoogtijdagen.