Dik anderhalf decennium na uitgave van Draconian Times besloot Paradise Lost een bescheiden Europese tour te doen, geheel gewijd aan dat legendarische album. Het resultaat is nu terug te zien en horen op cd en dvd.

De neiging om ‘klassieke’ platen integraal uit te voeren tijdens optredens grijpt de laatste jaren om zich heen in concertland, zeker in het metaldomein. Zo voerde Megadeth onlangs nog Rust In Peace uit in ons kikkerlandje, terwijl Slayer koos voor Seasons In The Abyss.

Paradise Lost gaat nu nog een stap verder en brengt een dergelijke nostalgische bijeenkomst volledig uit op dvd, vergezeld van een bonus-dvd vol wetenswaardigheden over het gespeelde album en een cd met het merendeel van het concert.

Wijselijk heeft men daarbij gekozen voor de performance die de band in Londen, dus op eigen Engels grondgebied heeft gegeven, aangezien thuispubliek doorgaans het meest enthousiast is. Het gejuich tussen nummers door is dan ook niet van de lucht en tijdens bijvoorbeeld Once Solemn en Shadowkings neemt men de zanger veel werk uit handen.

Meerwaarde

Afgezien van de levendigheid die de setting van het album met zich meebrengt, kun je jezelf natuurlijk afvragen wat nou de meerwaarde is van dit uitgebreide pakket. De oorspronkelijke schijf wordt immers in welbekende volgorde gespeeld en omdat dit geen jazz is, kun je op wat vocale vrijheden na weinig afwijkends horen.

Uiteindelijk klinkt deze collectie echter dusdanig fris en overtuigend, dat dergelijke overwegingen krachteloos blijven. Het bekijken en beluisteren waard.