Een jaar na de fijne Darkly, Darkly, Venus Aversa-plaat komt het succesvolle black-metalgezelschap uit Engeland met het minialbum Evermore Darkly op de proppen. Enkel de bijgevoegde dvd maakt dit schijfje wellicht de moeite van het kopen waard.

Cradle Of Filth heeft in het verleden met de geweldige Vempire EP bewezen dat niet alleen de langspelers essentieel zijn in het oeuvre van de band. Die plaat vormde immers de schitterende opmaat naar de mijlpalen Dusk And Her Embrace en Cruelty And The Beast.

Evermore Darkly is echter van een heel andere orde: niet meer dan een verzameling van demoversies en bewerkingen van nummers die al op het vorige album zijn verschenen, aangevuld met een nieuw intro- en slotstukje en een enkel vers lied.

Dat nummer, Thank Your Lucky Scars, is weliswaar aangenaam luistervoer, maar op zichzelf genomen geen reden om dit album aan te schaffen. Tenzij je dusdanig verzot bent op het voorgaande studiowerk dat je graag wil weten hoe het tot stand is gekomen, hoef je de demo’s eigenlijk ook niet te horen.

Overbodig

Eveneens rijkelijk overbodig (zij het wel komisch) is een trancevariant van Forgive Me Father. Lilith Immaculate tenslotte is voor de gelegenheid uitgebreid met een langere ‘klassieke’ passage: leuk, maar de eerder uitgebrachte versie klinkt krachtiger.

Als je een dvd wil hebben met een documentaire over de band en het volledige Graspop-concert van dit jaar, kun je dit pakketje gerust aanschaffen. Voor de cd hoef je het in ieder geval niet te doen.
 

Luister dit album op Spotify