Zanger Seal is zo’n artiest die zijn carrière bijzonder lang kan oprekken, zonder ook maar een enkele hit of erg noemenswaardig succes. Maar zijn stem klonk zelden zo mooi als op het tweede deel uit zijn reeks soulcovers.

De Top 40-hits van Seal zijn op één hand te tellen. Ze bereikten wél allemaal de top 10, maar de laatste keer dat dat gebeurde is inmiddels zestien jaar geleden, met Kiss From A Rose. Na de matige verkoopresultaten van zijn vijfde studioalbum System uit 2007 leek zijn carrière echt voorbij, totdat het plan voor een album met soulcovers geopperd werd.

Dit werd het album Soul, waarmee er hernieuwde interesse ontstond in de muziek van de echtgenoot van supermodel Heidi Klum. Hoewel de selectie van liedjes voor dat album verre van origineel was (denk aan de liveshow van een willekeurige televisietalentenjacht), bleek de productie van David Foster een gouden greep.

De rasperige stem van Seal past bovendien goed bij dit repertoire. Aan opvolger Soul 2 werkt ook voormalige kompaan Trevor Horn (ex-The Buggles, ex-The Art Of Noise) mee, die sommige liedjes van een net iets spannender arrangement voorziet dan collega David Foster. Vooral de uitvoering van Marvin Gaye’s What’s Going On profiteert daarvan.

Kopieën

Het merendeel van de covers zijn echter goed gelijkende kopieën van overbekende hits als Let’s Stay Together (Al Green), Back Stabbers (The O’Jays), I’ll Be Around (The Spinners), Lean On Me (Bill Withers), Love Don’t Live Here Anymore en Wishing On A Star (beiden door Rose Royce).

Seal kiest hier voor een paar soulhits die aanzienlijk minder bekend zijn aan deze kant van de Atlantische Oceaan, waaronder Oh Girl (The Chi-Lites, nummer 1 in VS) en hoogtepunt Love Won’t Let Me Wait van voormalig Delphonics-lid Major Harris. Soul 2 is een vakkundig gefabriceerd product, waar Seal weer een paar jaar op kan teren.
 

Luister dit album op Spotify