Kevin Martin is al enkele decennia een behoorlijk bezige bij. Van jazzcore (God) tot industrial hiphop (Techno Animal), noisie ragga (The Bug), veelzijdig en eigenzinnig. Ook met King Midas Sound betreedt hij weer nieuw terrein; duistere, dreigende dubstep.

Op Waiting For You uit 2009 gaat hij voor het eerst de samenwerking aan met dichter Roger Robinson. Dit debuut leunt op de donkere kant van de Mo’Wax-catalogus, met een sterke hang naar Kode9 & Spaceape en het duistere Burial. Kaal, fragiel, maar met bollende bassen en voortdurende spanning.

Without You is het vervolg, een rework- en remixalbum. Een breed arsenaal aan artiesten heeft zich gebogen over het werk van King Midas Sound. Onder anderen Flying Lotus, Gang Gang Dance, Kode9 & The Space Ape, Hype Williams sleutelden aan het werk.

Met wisselend resultaten in stijl, maar niet in kwaliteit. Vrijwel elke herziening is raak. Zo krijgt Mala het voor elkaar om het al zeer verontrustende Earth A Kill Ya nog benauwender te maken met ijzige synthesizers en de opjuttende ritmiek van bongo’s.

Angst

Gang Gang Dance bewerkt hetzelfde nummer, maar juist door de elektro hoek in te duiken. Maar evengoed de angst om het vergaan van de aarde intact houdend. Net als Kuedo, die Goodbye Girl de fluisterstem van Hitomi naar voren brengt. De gehele klankkleur veranderend, maar dit zonder karakterverlies. Sterker, dat karakter wordt versterkt.

En dat is de verbindende factor in dit album. Of het nu Flying Lotus is die zijn exploderende computer op Lost werpt, of Kode9 & The Spaceape die juist laidback verontrustende rust opzoekt in Meltdown, de dreiging en spanning van King Midas Sound blijft overeind. Daarmee de kracht van het origineel bevestigend.