Als er één hard muziekdomein is waar Nederland internationaal in uitblinkt, dan is het wel symfonische metal met krachtige vrouwelijke vocalen. Met debuutalbum Breathe vestigt Only Fate Remains zich in één klap in de bovenste regionen van het genre.

Sinds The Gathering halverwege de jaren negentig deze richting verkende en prompt doorbrak naar een wereldpubliek, is ons land overspoeld met sterke acts in het genre: (het oude) Within Temptation, After Forever, Epica, Autumn en ga zo maar door.

Hoe het komt dat ons land zo een vruchtbare bodem biedt voor het ontstaan van dit soort bands, zou iemand nog eens moeten onderzoeken. Zeker is in ieder geval dat Only Fate Remains met zijn eersteling Breathe bewijst dat die nog lang niet is uitgeput.

Grappig detail daarbij is overigens dat de band binnen deze muziekstijl eigenlijk meer verwant lijkt met het Italiaanse Lacuna Coil dan met bovengenoemde bands. Neemt niet weg dat zeker frontvrouw Eva Kokken duidelijk ook naar The Gathering heeft geluisterd (hoewel Anneke van Giersbergen qua zang natuurlijk op eenzame hoogte staat).

Pakkend

Uiteindelijk klinkt deze groep echter bovenal naar zichzelf en haar eerste schijf bezit een opvallende coherentie die verraadt dat men niet over één nacht ijs is gegaan. Het negental stukken zit zowel elk apart genomen als in onderlinge samenhang sterk in elkaar en is bovendien bijzonder pakkend geschreven.

Het geeft dit album commercieel potentieel, zonder dat het karakter van de muziek er onder lijdt. Genrefanaten hebben weer een nieuwe band om in de gaten te houden.
 

Only Fate Remains staat op 17 november in P60, Amstelveen, op 18 november in Bazart, Den Haag en 24 december in The Stage, Arnhem.