Het beroemde, nooit uitgebrachte Beach Boys-album Smile bevond zich sinds zijn conceptie al ergens in het schemergebied tussen een maniakale neiging het beste popalbum aller tijden te creëren en de totale waanzin.

Na het uitbrengen van het meesterwerk Pet Sounds uit 1966 ging creatief leider Brian Wilson meteen aan de slag met zijn opvolger. Het album zou Smile gaan heten, met de single Good Vibrations als voorproefje van wat het publiek kon verwachten van de volgende elpee van The Beach Boys.

De single werd een immens succes, maar Wilson kon het album niet naar tevredenheid voltooien. Het opnameproces van Smile veroorzaakte frictie tussen Wilson en de overige bandleden, met name met Mike Love. Hij zag weinig in de samenwerking van Brian Wilson met tekstschrijver Van Dyke Parks.

Het gedrag van Brian Wilson indertijd werd gedicteerd door depressiviteit, paranoia en lsd, maar die weerhielden hem er niet van een haast obsessieve werklust te vertonen. Parks zag het met lede ogen aan en trok zich terug uit het project. Na talloze opnamesessies gooide Wilson de handdoek in de ring, gedesillusioneerd door zijn eigen prestigeproject.

Levenslicht

Uiteindelijk zag Smile in 2004 – 37 jaar nadat Wilson het project aan de kant schoof – alsnog in voltooide vorm het levenslicht, als soloalbum van Brian Wilson. Ter ere van het vijftigste jubileum van The Beach Boys, verschijnt Smile nu uiteindelijk ook in zijn oorspronkelijke vorm met de originele opnames uit 1966 en 1967.

De volgorde van de liedjes van Wilsons soloversie van Smile komt grotendeels overeen met die van het origineel, al moet er opgemerkt worden dat de tracklist pas tot stand kwam in 2004 en de Beach Boys-versie dus eigenlijk is gemodelleerd naar die van Wilson, in plaats van andersom.

Hoekstenen

Diverse sessies uit de Smile-periode waren al verkrijgbaar op de boxset Good Vibrations: Thirty Years Of The Beach Boys en een aantal van de hoekstenen van dit album kwamen in andere uitvoeringen reeds terecht op de Beach Boys-albums Smiley Smile (vervanger van Smile indertijd), Wild Honey en Surf’s Up.Maar nergens anders dan hier worden de originele opnames gepresenteerd als een coherent geheel, als een verhaal met een rode lijn die door heel de plaat heen loopt. De productie van Brian Wilson is bovendien dermate briljant dat je nergens het idee hebt dat je naar een plaat luistert die bijna vijftig jaar op een stoffige plank heeft gelegen.

Surfverleden

Los van enkele overduidelijke referenties in muziek en thematiek naar het surfverleden van The Beach Boys (puur een gimmick die begin jaren zestig was bedacht), probeerden Wilson en Parks op Smile de Amerikaanse cultuur in bredere zin samen te vatten. Dit als antwoord op de 'Britse Invasie' van die tijd.

En dat terwijl voorganger Pet Sounds al een antwoord was op Rubber Soul van The Beatles (Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band wordt tevens geciteerd als één van de redenen dat Wilson zijn werkzaamheden aan Smile staakte). Alle pogingen ten spijt, klinkt Smile toch vooral als een uitermate knap staaltje Amerikaanse westkustpsychedelica.

Innovativiteit

Net als Pet Sounds eerder, draaide het op Smile voornamelijk om composities die tijdens talloze sessies 'ontstonden'. Productie en innovativiteit werden plots belangrijker dan het liedje zelf. Desondanks bevat Smile songmateriaal dat door slechts weinig popmuzikanten overtroffen is.

Heroes And Villains (hier eindelijk te horen zoals Brian Wilson het bedoelde) had minstens net zo’n grote klassieker kunnen worden als Good Vibrations (hier nog verder uitgebouwd), indien het in 1966 was uitgebracht in deze versie. De meeste andere nummers zouden buiten de context van het album moeilijk op waarde geschat kunnen worden.

Foefjes

Dat verklaart mede waarom enkele nummers die naderhand los van Smile zijn verschenen zo weinig impact hebben gemaakt. Anderzijds blijkt het wonderschone Surf’s Up al die productionele foefjes niet nodig te hebben. Alleen de zang van Brian Wilson met pianobegeleiding zijn genoeg om de kracht van het liedje te tonen.

Smile schetst niet alleen een prachtig tijdsbeeld, maar ook een kijkje in het hoofd van een haast tot waanzin gedreven Brian Wilson. Al het extra sessiemateriaal op deze uitgave onderstrepen met name de genialiteit van de man, ook al blijkt de scheidingslijn tussen meesterwerk en gekkenwerk hier in elkaar over te vloeien.
 

Luister dit album op Spotify