Je zou zeggen dat het al honderd keer gedaan is, maar Jah6 maakt als eerste een compleet album vol Mokkumse levensliedjes op reggaemuziek. Het resulteert in het naamloze debuutalbum, dat klinkt als de ultieme soundtrack van Amsterdam.

Nederland en reggae zijn twee handen op één buik. Het Nederlandse gedoogbeleid heeft als bijeffect dat de Jamaicaanse muziekcultuur nog overal in ons land gehoord wordt. Bovendien zijn er alleen dit jaar al diverse Nederlandse artiesten geweest die reggaealbums uitbrachten, waaronder Def P & Beatbusters, The Upsessions en Lenny Keylard.

En ook Doe Maar, de meest succesvolle Nederlandse band vóór Bløf, bouwde zijn geluid op uit overzeese reggaeklanken. Reden genoeg voor Pieter Both (Gotcha!, Beef) en Rudi de Graaf (Gotcha!) en de Surinaamse zanger Herman Havertong om befaamde Hollandse smartlappen te bewerken tot reggae- en skanummers.

Te beginnen met een Nederlandstalige versie van het door Frank Sinatra beroemd gemaakte Franse nummer My Way, dat als postume nummer 1-hit voor Herman Brood uitgroeide tot een nederpopklassieker. Het intro van deze versie is overigens afgekeken van de Dawn Penn-hit You Don’t Love Me (No, No, No).

Voelbaar

Het verdriet, de vreugde en de wanhoop uit liedjes van Amsterdamse (volks)zangers als Willy Alberti, Koos Alberts, Ramses Shaffy, Danny de Munk en (tot driemaal toe) André Hazes blijken eveneens in ongecompliceerde reggaeversies voelbaar. Ook Brabant is vertegenwoordigd; Corry Konings vertolkt opnieuw haar grootste hit Mooi Was Die Tijd.

De multiculturele samenleving wordt deze keer eens niet benadrukt door een rappende Marokkaan, maar door de Braziliaanse zangeres Lilian Vieira van Zuco 103. Een draaiorgel die The Wailers-hit Stir It Up speelt (gemixt met citaten van Wim Sonneveld), maakt het plaatje nagenoeg compleet. Alleen tramgeluiden ontbreken nog.
 

Luister dit album op Spotify